Hur du ska tänka vid julfest och julgåva till anställda

December är här, och det är dags att omfamna julstämningen på arbetsplatsen! Att anordna en minnesvärd julfest och överraska din personal med julgåvor är ett utmärkt sätt att stärka teamandan. Innan du kastar dig in i julplaneringen är det klokt att ta en titt på de skattemässiga och ekonomiska aspekterna för att undvika oväntade överraskningar.

Här kommer några insikter från oss på Delta Accounting som kan vara värt att ha i åtanke.

Riktlinjer för julfest och julbord

Skatteverket ger riktlinjer för hur företag kan hantera julfester och julgåvor på ett skatteeffektivt sätt. Enligt deras regler är inga utgifter kopplade till måltider för julbord avdragsgilla däremot får företaget lyfta moms på utgifter för förtäring upp till 300 kr per person. Kringkostnader som hyra för lokal, musikunderhållning och uppträdanden är avdragsgillt med 180 kr plus moms per person. Det är viktigt att notera att företaget endast kan ha två personalfester per år där viss del är avdragsgillt. Vanligtvis en sommarfest och en julfest per år. Att ha med sig familjemedlemmar på julfesten är avdragsgillt så länge det håller sig inom beloppsgränsen.

Julgåvor till anställda

Att ge julgåvor till anställda är en fin gest för att visa uppskattning för deras hårda arbete under året. Julgåvan är skattefri om den inte överstiger 500 kr inklusive moms. Det är viktig är att julgåvan inte är en gåva i rena pengar; att ge ett presentkort är tillåtet, bara det inte går att byta in mot pengar utan ska vara begränsat till en specifik vara eller tjänst. Värt att notera är också att alla anställda ska få en julgåva för att det ska vara skattefritt.

Här är några tips på julgåvor:

Presentkort: En flexibel och uppskattad present som kan användas till mycket.

Delikatesslåda: Fylld med mat eller choklad, en gåva som sprider mycket glädje.

Weekendbag: En praktisk och användbar gåva som passar de flesta.

Biobiljetter: Extra mysigt att gå på bio i jul!

Att donera pengar till välgörenhet är också en populär och fin gest, men kom ihåg att det inte ses som en julgåva och således inte är avdragsgillt.

För Enskilda firman

För dig som driver enskild firma har du möjligheten att ge dina anställda skattefria julgåvor vilket kan vara en trevlig gest för att visa uppskattning. Kostnader för julgåvor till dig själv som företagsägare betraktas dock inte som avdragsgilla. Det är viktigt att särskilja mellan gåvor till anställda och till dig som driver firman. När det kommer till personalfester är det viktigt att notera att avdrag för kostnader för dessa inte är tillåtet för dig med enskild firma. Även om det är lockande att arrangera en julfest är det bra att vara medveten om att dessa kostnader inte kommer att vara avdragsgilla.

Summering och avslutande tankar

Att ge julgåvor och anordna julfest till dina anställda är en underbar tradition som främjar en positiv arbetsmiljö. Det är dock viktigt att hålla koll på de regler som finns så när du planerar dina julaktiviteter och gåvor i år, se till att hålla dig informerad om de aktuella skattereglerna för att kunna skapa en festlig stämning.

Vill du ha hjälp med din redovisning så du följer de regler som råder? Boka in ett möte med oss på Delta Accounting och följ oss på LinkedIn!